top of page

Dieu que no sou un partit polític, però Independents de Catalunya sí que ho és, per què us presenteu amb ells?

El partit Independents de Catalunya és només instrumental. No ens presentem amb ells, sinó que tots plegats formem part de la Coalició d'Independents de Catalunya, IDS.CAT. Som diferents formacions electorals, independents dels partits, les qui conformarem una coalició present en més de 120 pobles i ciutats.

Una candidatura més, no dividirà el vot dels qui volem la independència?

Ja no és possible més divisió de la que hi ha ara, amb un partit independentista a l’oposició i dos pactant amb els del 155. Precisament pot ser tot el contrari ja que, si tenim prou regidors, podríem forçar la unificació de l’independentisme. No hi som per dividir l’independentisme, ja n’hi ha massa de divisió, hi som per ajuntar.

No pot ser que el dit “vot útil” faci que la gent voti els partits de sempre?

Tot el contrari, el “vot més útil” que pot fer un votant de Sant Cugat, partidari de la independència i que vulgui un canvi en la manera de fer política, és votar la llista d’Independents Sant Cugat. Si alguns partits independentistes treuen dos o tres regidors més, res canviarà, per això, si hom vol que alguna cosa canviï, votar Independents Sant Cugat, és l’únic “vot útil”. 

Quines persones formen part d'aquesta candidatura?

Són persones compromeses, la majoria de les quals provenen del voluntariat d'associacions i entitats de Sant Cugat, motivades per millorar la gestió pública de la ciutat i assolir la independència de Catalunya per poder disposar de tots els recursos que generem i fer canvis en profunditat en el sistema de governança del país. Una cosa és clara: no volen viure de la política. La veuen com un servei temporal a la seva comunitat. Els candidats que ocupen els primers llocs de la llista van ser decidits per votació dels simpatitzants d'Independents Sant Cugat. Aquesta llista es va fer pública en un acte fet a La Unió el dia 22 de març.   

Com us penseu finançar?

No som un partit i no tenim recursos propis, ni els diners que l'administració pública dona als partits per les seves campanyes. No tenim ni volem cap mena de subvenció de ningú per tal de mantenir una total independència.

Som conscients que tindrem una quantitat ridícula de diners comparativament amb els partits establerts, i que això serà un handicap, però, ens en sortirem amb les aportacions econòmiques dels qui s’adhereixin o simpatitzin amb la iniciativa. 

Amb pocs diners, com fareu la campanya?

Hi ha coses que no costen diners: les xarxes socials, el boca orella, la presència als carrers, les paradetes informatives, els actes, xerrades i debats, la presència als mitjans amb algun article o entrevista, .... Diuen que les dificultats esperonen l’enginy i ens haurem d’espavilar i ens espavilarem!!!.

Heu parlat amb altres partits polítics?

La nostra disposició és fer-ho després de les eleccions a l’hora conformar l’equip de govern municipal i només ho farem amb partits que tinguin interessos afins als nostres. 

Com preteneu fer una bona gestió municipal amb gent sense experiència a l'administració pública?

La bona gestió correspon als funcionaris. Els polítics marquen les pautes i decideixen pressupostos i prioritats.

La gestió municipal, entesa com el funcionament de tots els seus serveis, la porten a terme, com el seu nom indica, els funcionaris, és a dir tots els servidors públics que treballen a l'Ajuntament.

Els càrrecs polítics han de marcar les pautes, decidir les prioritats i fer els pressupostos, mantenir la relació amb el poble que els ha escollit i controlar la qualitat dels serveis.

Per altra banda tenim candidats amb experiència en gestió publica i privada i si algú ho necessités, ja procurarem que tingui l’assessorament adequat quan calgui.

Contractareu personal de confiança i/o assessors?

En el supòsit que entrem al Govern i, en el cas que no sigui factible que un funcionari o laboral de l’Ajuntament pugui fer aquest paper, en cap cas tindrem personal de confiança ni assessors que siguin familiars dels Regidors, ni del nucli de la candidatura (Secretariat i Impulsors), només contemplem la contractació d’un ajudant dels Regidors que es faria per concurs públic.

Els assessors, quan calgui, caldrà buscar-los entre els Tècnics-funcionaris o a l’exterior i pagar-los entre tots.

Quin és el vostre interès per impulsar aquesta candidatura?

El servei al ciutadà i al país des de l'Ajuntament. En cap cas, no promourem, ni impulsarem la candidatura d’Independents Sant Cugat per cap interès personal ni de cap altra mena que no sigui per millorar la ciutat i el país. 

Si no aconseguíssim l’objectiu no hi podem perdre res ja que no busquem cap benefici personal i, com a mínim, podrà sotragar en positiu, l’actual panorama polític, sobretot pel que fa als partits independentistes, siguin al govern o a l’oposició

 

 

No restarà vots independentistes, aquesta candidatura?

No venim a restar res a ningú. Som nous i desconeguts per bona part dels electors de Sant Cugat. Però, sabem que molta gent desconfia dels partits i està decebuda amb els pactes actuals i la gestió municipal. Els nostres vots han de ser, sobretot, els de les 3.600 persones que van votar l’1-O i que no van votar a cap partit independentista en les darreres eleccions municipals, sumar-n’hi més, animant a votar a molta altra gent que es troba temptada d'abstenir-se, sense saber a qui votar i que es planteja no votar. És a tota aquesta gent a qui demanem el seu suport esperant el seu vot. Som partidaris d'una República Catalana i difícilment ens votarà algú que vulgui Catalunya sotmesa a Espanya. Hi som per sumar. Sumar més vots, més gent independentista.

Què s'hauria de fer amb l'escola La Mirada?

 

En primer lloc hem de dir que estem totalment d’acord en que es construeixi l’escola La Mirada, entenent que l’educació és un bé prioritari. Per altra part volem dir que fer un bé, no ha de suposar fer un mal o fer malbé un altre bé, en aquest cas el bosc.

Entenem perfectament tant que els pares dels alumnes estiguin molt enfadats pel retard inacceptable per disposar de l’escola, com, també, que ho estiguin els ecologistes per voler sacrificar part del bosc.

Pensem que ha sigut un greu error de l’Ajuntament que, en comptes d’ocupar-se d’estudiar i decidir en quin altre solar públic es podia construir l’escola, ha decidit edificar-la tallant una part del bosc, actuant amb molt poca sensibilitat ecològica i generant un seguit de problemes sense cap necessitat. I, el més greu de tot és que en comptes d’haver mediat en el conflicte d’interessos dels dos col·lectius ciutadans, el que ha fet és enfrontar-los.

Amb tot això s’ha generat una situació, que no farà més que retardar la construcció de l’escola, amb el sobrecost afegit que suposarà d’una banda la disputa judicial i per l’altra l’increment de preus de la construcció.

Si Independents Sant Cugat entra al consistori i, com és previsible, les obres encara no han començat, la nostra posició́ serà oposar-nos a construir l'escola al bosc i cercar, de manera urgent, una alternativa adequada en el mateix barri.

Què s'hauria de fer amb el projecte Ragull Centre?

 

L’Ajuntament ha de vetllar per l’interès públic i no pel d'una empresa privada. Requalificar un terreny industrial per dedicar-lo a habitatge, comerç i equipaments, no respon a cap demanda de la població. Construir edificis de gran alçada, trenca amb el model de ciutat. Més grans superfícies comercials, perjudiquen el petit comerç existent. Volen "colar-ho" dient que així es faran pisos assequibles pels joves, quan qui vol viure a Sant Cugat no vol fer-ho en edificis de gran alçada situats a les afores, com s'ha fet a Rubí o Terrassa.

Per altra banda, convé́ que a Sant Cugat hi hagi suficient terreny industrial, per poder créixer en empreses que donin ocupació́ a la gent de la ciutat i, a la vegada, es puguin reduir els desplaçaments per anar a treballar a d'altres indrets.

Independents Sant Cugat descartem el projecte tal com està formulat, encara que estaríem oberts a canviar d’opinió si els edificis tinguessin una alçada de tres o quatre pisos, hi hagués un bon pla d'equipaments i la possibilitat d'establir-hi negocis.

Què opineu del projecte de Ca n`Ametller?

 

Sant Cugat és la ciutat de Catalunya que més ha crescut els darrers 40 anys (un 212%). Des de l'any 2000 la població quasi s’ha doblat. Per altra banda és una de les ciutats on l'habitatge és més car. Pensar que seguir creixent com fins ara abaratirà el preu de l'habitatge, més que una il·lusió, és un engany.

Quan va entrar l’actual govern municipal, PROMUSA va fer un nou Pla d’Habitatge Assequible 2030, un document marc de les noves promocions d’habitatge de protecció oficial (HPO) i d’habitatge rotacional públic (per a gent gran o jove). Més de la meitat del total de la promoció de nous habitatges de lloguer assequible es concentren al projecte urbanístic de Ca n’Ametller (1389, fins al 2030).

Aquest projecte implica la creació d’un barri que queda partit en dos per la via d’ADIF amb elevats costos de cobriments, amb problemes de mobilitat no resolts, i amb costos econòmics i socials d’expropiació de residents actuals no clarificats.

Independents Sant Cugat pensem que abans de seguir en aquesta lı́nia, més val invertir en completar els equipaments i serveis que falten a la ciutat. Pensem que plantejar ara aquest projecte, amb els problemes i condicionants que té, és una estratègia de l'actual consistori per tirar la pilota endavant en el que van prometre en campanya sobre habitatge social i que ben poca cosa han fet.

Entenem que cal reconsiderar el projecte i establir un procés de participació ciutadana.

Què s'hauria de fer a la Torre Negra?

 

Potser abans de comprar la Torre Negra s’hauria d'haver pensat quin seria el seu ús. Fer una inversió d'aquesta magnitud amb diner públic sense que respongui a cap necessitat o projecte concret és mala gestió. 

La seva ubicació allunyada del nucli urbà dificulta algunes utilitzacions, però, que estigui a tocar del Parc de Collserola aconsellaria fer-ne un ús per activitats formatives o lúdiques relacionades amb el Parc i el medi natural (exposicions de fauna i flora del Parc, cursets monogràfics sobre el medi ambient per a les escoles de les poblacions del Parc o properes al Parc, experiències agropecuàries, etc) com a resultat d’un procés de participació ciutadana.

Què penseu dels carrils bici?

 

S'han de potenciar sempre que siguin necessaris, és dir, quan la via pública no sigui de plataforma única (quan les voreres i la calçada estan al mateix nivell) i amb el trànsit pacificat (amb la velocitat màxima de 30Km/h.). Són una bona manera d’incentivar l’ús de la bicicleta i contribuir a millorar la mobilitat. Per això cal revisar el seu disseny per evitar discontinuïtats. I, evidentment, s’han de crear molts més llocs on aparcar les bicicletes amb seguretat, mentre hom treballa, fa compres o gestions.

Quina política de pactes farà Independents Sant Cugat?

 

Independents Sant Cugat només considerarà pactar amb partits que siguin  independentistes i que compleixin dues condicions:

1) Que no pactin amb partits no independentistes

2) Que estiguin d’acord amb els punts bàsics del nostre programa, especialment en els temes de suport a la constitució d'una República Catalana, transparència, participació, model de ciutat i retiment de comptes.

Habitatge públic: de lloguer o de venda?

L’administració ha de procurar que tothom pugui tenir un lloc on viure, no que en sigui propietari. Com diu el nostre programa, som ferms partidaris d’incrementar, tant com sigui possible, el parc d’habitatge públic de lloguer i, d’adjudicar els habitatges en funció de la renda, verificable periòdicament.

bottom of page